ace1962 (ace1962) wrote,
ace1962
ace1962

Света Петка в Брезник.

Оригинал взят у philologist в Света Петка в Брезник.
Оригинал взят у uchitelj в Света Петка в Брезник.
Оригинал взят у medchurches в Света Петка в Брезник.


Църквата света Петка се намира почти в центъра на Брезник, южно от площада. И за разлика от толкова много занемарени и рушащи се паметници,  тя самата, както и двора около нея към настоящия момент (2013) са ремонтирани, благоустроени, озеленени и изглеждат прекрасно.


Но  прекрасно изглеждащото дворче, камбанарията и притворът, са късни и следователно не са обект на интерес за този сайт. Интересна е средновековната, т. е. източната  част на църквата.  Тя, както и повечето останали църкви в района се датира XV-XVII век, въпреки, че не е изключено да е на основите на по-ранна култова сграда. Най-малкото, в уикипедия се твърди, макар и без доказателства, че църквата е свързана с някакъв местен манастир от времето на второто българско царство.
Света Петка е изградена от ломен камък с хоросан като еднокорабна, едноапсидна и псевдотриконхална църква. Във всяка от конхите, както и в апсидата има прозорче - амбразура.
Някога, преди да съборят западната стена, за да построят притвора, тя е имала анти, върху които, както и във всички църкви от периода е стъпвал полуцилиндричен свод. Впоследствие той е бил разрушен, вероятно при разграбването и унищожаването на старата църква от местния кърджалийски главатар Кара Феиз през 1804 г. и след възстановяваването и през 1818 г. е заменен с дървена сводова конструкция.
За съжаление, запазените  фрагменти от фрески са късни - вероятно XVIII и XIX век, на два пласта, от които горният с някакви особено примитивни рисунки и по тази причина не няма да ги разглеждам подробно в този сайт.

Естествено, надникнах зад иконостаса. Често в апсидата има запазени по-стари фрески, но не, и тук са същите.Северната конха.

Южната конха.План на църквата по "Археологическите паметници в Пернишки окръг"Както се вижда, реално интересни в света Петка са иконостасът и стенописите. За съжаление  изкуството на българското Възраждане е необятна тема и нейното разглеждане ще остане извън рамките на "Средновековните църкви в България". По-подробно за тях може да се прочете например
тук.Subscribe
promo ace1962 march 11, 2014 13:57 8
Buy for 100 tokens
Данный документ является одним из немногих документов Древнейшей Цивилизации, которые могут пролить свет на причины Последней Войны и последующей гибели Древнейшей Цивилизации Письмо патриота президенту Путину Дорогой президент Путин! Владимир Владимирович! Мы, патриоты России с восторгом…
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments